Vibæk Mølle


På øen Als,'sydlige del ligger en møllegård,med tilhørende vind- og vandmølle. Vindmøllen der var i meget dårlig stand brændte i 1983, men en "ny" er under opførelse på fundamentet af den brændte vindmølle. Vandmøllen er intakt, men lider under at vandøbet mangler uddybning, således at vandet ikke kan komme væk fra møllen. Det hele, inklusive Nicolai Madsen som nærmest hører til stedet, har sin helt egen stemning som jeg vil søge at skildre her.


Gården og den nyopførte vindmølle.
Fra venstre: Stald, vandmølle og stuehus.


Blik ud over mølledammen.


Resterne af den brændte vindmølle.


Og her er den nye.


Vindbrædtet med fiskene må være en hilsen til Nicolai Madsen.
Gemt godt af vejen ligger et lille skur som rummer en lille smedje. Nicolai Madsen smeder sine egne fiskeknive, og rygter siger at han er god til det. Her varmes råemnet i essen.
Det varme jern bearbejdes med hammmer.


Og tager efterhånden form.


Nicolai Madsen


Vandhjul på vandmøllen.


Stigbord og indløb til fisketrappe.


Overløb fra mølledam.
Stjernehjul.


Indløb til kværn.


Der åbnes for slusen...


og langsomt sætter hjulet sig i gang.


Liv i møllen.

Desværre er vandløbet bag møllen så tilsandet at vandet ikke kan løbe væk fra vandhjulet. Vandhjulet og gravhjulet, samt ikke mindst fundamentet står i vand, og det bliver de langsomt men sikkert ødelagt af. Af miljøhensyn kan man åbenbart ikke få sig selv til at rense nogle få hundrede meter vanløb op.
Derfor er det ikke længere muligt at opleve vandmøllen i drift, om det nogensinde bliver muligt igen er næppe sansynligt, idet man åbenbart gerne ofrer kulturminder for at lystfiskere kan fange et par fisk mere.
Ikke langt fra møllegården ligger en lille fiskeplads.


Det bliver ikke kolde øl denne gang.


Her løber Vibækken ud i Hørup Hav. Broen bruges af fiskerne.
African Queen

© Kim Christensen 2004-2008

Tilbage