Stjernehimlen


Mange der bor i byen får aldrig lejlighed til at se en mørk stjernehimmel på grund af den lysforurening der efterhånden er over alt.
Det er nu ellers nok værd at lade fjernsyn, internet, spillekonsol etc hvile og tage en tur ud i mørket. Der gemmer sig mange smukke syn og sjove myter under den åbne himmel.
Her følger lnogle fortællinger om de enkelte stjernebilleder, nattebilleder, og en guide til at finde vej.
Kortene med stjernebillederne er i omvendte farver. Det gør dem nemmere at se og man kan lave en udskrift uden at tømme en blækpatron. Vinterbilleder Orion og Tyren.





ORI - Orion, meget markant stjernebilled som fra Danmark ses på den sydlige himmel i vinterhalvåret. Orion er himlens jæger, men han jagter ikke kun vildt. Han har kig på Pleiarderne, de syv søstre, også kendt som Syvstjernen.
I en mindre kikkert kan man se Oriontågen, der befinder sig i Orions "sværd". Orions ene skulder udgøres af stjernen Betelguese, der er en kollosal stor stjerne, men samtidig har den en usædvanlig lav overflade temperatur, det giver den et rødligt skær.


Orion, samt udsnit af området omkring Oriontågen.

TAU - Taurus, Tyren. Er et V tegn på himlen, vest for Orion. Tyrens Røde øje, hvilket er stjernen Aldebaran vender mod Orion, og søger at beskytte de syv søstre, Plejarderne, sm tilhører tyren, de er en del af dette stjernebillede. Orion skal forbi Tyren for at få fat på søstrene, det er til dato ikke lykkes!
Aldebaran er som Betelguese en kæmpestjerne, dog ikke helt så kold, og helt så stor.

Pleiarderne - Syvstjernen, er en stjernehob som man kan se som 6 små stjerner. Den manglende stjerne er stjernen Pleione som med tiden har tabt pusten lidt, eller også er det vores lysspild der overstråler Pleione. Ser man på denne stjernehob i en lille kikkert vil man se at den består af meget mere end 7 sjerner, de er alle ret nye varme stjerner med en isblå farve - hvilket skyldes den høje temperatur.


Plejarderne - Syvstjernen

Orion og Dyrene




ORI, Orion, se ovenfor. Orion har to hunde, Store hund og Lille hund, som efter nogle legender assisterer ham på jagten.

CMA - Canis Major - Store Hund. Den mest fremtrædende stjerne her er Sirius. Når Sirius nåede at komme på himlen i det gamle Egypten lige før solen stod op, faldt det sammen med at Nilen gik over sine bredder, deraf kom navnet hundedagene.

CMI - Canis Minor - Lille Hund. Lidt uanseeligt stjernebilled, den klareste stjerne hedder Procyon, hvilket kan oversættes til "før hunden". Procyon kom på himlen før solopgang nogen tid før Sirius, derfor vidste man at når Procyon blev synlig, var hundedagene nært forestående.
Nogle legender omtaler Lille Hund som en af Orions jagthunde, en anden legende siger at Lille Hund er Ikanons hund Maïra som ligger og græder over tabet af sin herre Ikanon. Deraf navnet på den anden stjerne i Lille Hund, Gomeisa - den klatøjede, eller grædende. Tæt på Gomeisa ligger to små stjerner der kan gøre det ud for tårer.


Stjernebilledet Lille Hund.



ERI - Eridanus - Floden. Et ret utydeligt stjernebilled der strækker sig over en stor del af himlen, størstedelen af dette stjernebilled kan ikke ses fra Danmark.

GEM - Gemini - Tvillingerne. De to stjerner Castor og Pollux som i lysstyrke er ret ens udgør de klareste to stjerner i dette stjernebilled. Efter legenden er Castor og Pollux brødre, og sønner af Zeus, Olympens hersker.

LEP - LEPUS - Haren. Ligger lige under Orion, jægeren. En legende har Haren til at være hans bytte. En anden legende omtaler Haren som symbol på den hurtighed man tillagde Hermes, den græske gud for handel.




UMA - Ursa Major - Store Bjørn. Mest kendt er dens hale/bagbarti som i daglig tale kaldes karlsvognen. Karlsvognen eller på amerikansk "The Big Dipper" er ikke noget officielt stjernebilled, men det er Store Bjørn.



Månen og Planeterne


Her ses den tiltagende nymåne og Venus på aftenhimlen.



Planeterne bevæger sig i kredsløb om solen. De indre planeter Merkur og Venus kan kun ses om morgenen eller aftenen, hvis de i det hele taget kan ses. De ydre planeter Mars Jupiter og Saturn kan være synlige hele natten, afhængigt af hvor de lige befinder sig. Månen kredser om Jorden. Planeterne Uranus og Neptun samt især lille Pluto kræver en god kikkert eller teleskop for at kunne ses. I gamle dage brugte man begrebet "fiksstjerne" om et himmellegeme der ikke bevægede sig i forhold til de som gjorde, og altså senere viste sig at være planeter. Planeterne kan ikke placeres på et kort, men man kan udpege et område på himlen hvor de kan forekomme, det kaldes Ekliptika.

På nattehimlen er Månen absolut det mest iøjnefaldende objekt. Og man kan få et flot syn ved at iagttage den selv gennem en lille kikkert. Et godt tip er at se ved halvmåne, fordi man der kan se kraterne tydeligst fordi der er skygger i dem.


Månen, næsten halvmåne med skygger i kraterne.


Fuldmånen står op. Når den står så lavt er den ikke godt at se på i kikkert, fordi atmosfæren forstyrrer, men den rødlige farve som atmosfæren forårsager gør det til et flot syn alligevel.




Andre himmelfænomener

Klik HER