Gammelt fotoudstyr
Det er længe siden at jeg begyndte at fotografere. Først med min bedstefars gamle Kodak Retinette, senere også smalfilm. Der var masser af godt brugt udstyr at købe dengang, på mange af de gamle apparater var den optiske kvalitet endda særdeles god. Nu, i den digitale tidsalder opfattes de gamle apparater mest som skrot eller i bedste fald ubrugelige antikviteter. Her er uddrag af min samling af gamle apparater, og i nogen udstrækning eksempler på billeder optaget med det pågældende kamera.

Kodak Retinette 1B. Til 35mm film, med indbygget lysmåler, til manuel efterføring, og 45mm f2,8 optik.

Billede taget med dette kamera >

Rolleicord. Til "120" mellemformat film, som eksponeres i formatet 4,5x6 cm. Kræver ekstern lysmåler. 75mm f3,5 optik.

Billede taget med dette kamera >

Rolleiflex. Til "120" mellemformat film, som eksponeres i formatet 6x6 cm. Kræver ekstern lysmåler, som f.eks den sixtomat der er vist her. 75mm f3,5 optik.

Billede taget med dette kamera >

Horisont panoramakamera. Af russisk fabrikat. Til 35 mm film, som eksponeres i formatet 24x58 mm. Kræver ekstern lysmåler. 28mm f3,5 optik der drejes 120° under eksponeringen.

Billede taget med dette kamera >

Kodak Brownie, årgang 1929. Til "120" mellemformat film, som eksponeres i formatet 6x9 cm. 3 blænderkombinationer, fast eksponeringstid, eller "B". 85mm f5,6 optik.

Billede taget med dette kamera >

Ukendt fabrikat. Sansynligvis ombygget fra ældre "Brownie" kamera. Til "620" mellemformat film, som eksponeres i formatet 6x6 cm. Har oprindelig været til 6x9cm, men er blevet ombygget, også med en anden 28mm f2,8 optik. Det giver en kraftig vidvinkel virkning. Manuel lukker, derfor uegnet til de fleste opgaver - men fremragende til fotografering af himmelfænomener om natten.

Billede taget med dette kamera >


Kodak sammenklappeligt kamera. Til "120" mellemformat film, som eksponeres i formatet 6x9 cm. Kræver ekstern lysmåler. 75mm f3,5 optik.

Billede taget med dette kamera >

Olympus OM20 spejlreflekskamera, med udskiftelig optik. Til 35 mm film.

Billede taget med dette kamera >

Olympus OM2 spejlreflekskamera, med udskiftelig optik. Til 35mm film. Lysmåling sker ved at måle reflekteret lys fra filmen under ekspsonering, derved kan selv meget vanskelige lyssituationer stort set klares automatisk.

Billede taget med dette kamera >

Ricoh smalfilmskamera, "doppelt 8" film. Doppelt 8 film er en 16 mm film der først eksponeres i den ene side, den skal vendes på halvvejen, efter ca 2-3 minutters optagelser, og derefter eksponeres på den anden side. Ved fremkaldningen skæres filmen op, og de to stykker splejses sammen.
Indbygget automatisk lysmåler, og 10-30 mm zoomoptik.

Cronica smalfilmskamera. Til doppelt 8 film. Med fjedermortor. Valg mellem 3 brændvidder med "revolverzoom". Indbygget lysmåler med manuel efterføring.
© 2008 Kim Christensen

Tilbage